KOMODITNÍ SPREADY: Bear spready na cukru

Zdravím kolegové a kolegyně. Přežili jsme „divoké větry“ a tak se podíváme na cukr. Nedávno jsem se do nich pustil, vypadalo to dobře. Tedy myslím nastavení trhu, ale rázné protipohyby mne donutili, po zvážení rizika, pozici zredukovat a následně opustit. Jak to vidím nyní.

SR proražena?

barchart.com

Zde vidíme 5-letý graf komodity. Naznačil jsem tam významnou SR úroveň. Zdá se, že došlo k její proražení. Pokud bude potvrzeno, je cesta cukru volná k úrovni 17-18 bodů. To by samo o sobě nemusel být takový problém, protože na spreadech obchodujeme nabídku a poptávku, nikoli samotnou cenu komodity. Podíváme se tedy na Term Structure a cenu spreadu, který jsem držel.

Term Structure SB

spreadcharts.com

Na levé straně struktury trhu vidíme negativní contango – backwordation. Značí silnou poptávku. Proti pětileté struktuře trhu ( červená křivka ) je trh spíše překoupený, na dlouhodobém průměru jen velice mírně ( zelená křivka ). Tedy nejedná se o nějaký výrazný extrém proti minulosti.

Tak se podíváme na cenu spreadu samotného ve vztahu k historii. Chci vidět možné riziko, abych se mohl rozhodnout, pro další postup či strategii. To musím vztahovat i k velikosti mého účtu. A měl by tak činit každý obchodník. Co je pro jednoho riziko přiměřené, může pro někoho znamenat konec obchodního účtu.

SBH21-SBN20

seasonalgo.com

Zde vidíme průběh ceny spreadu – černě. Modrá a červená jsou paterny sezonality. Jak vidíme na první pohled, jejich cesty se rozcházejí. To není nutně špatně, ale je třeba se ještě podívat, jak moc jsme nebo nejsme mimo z hlediska ceny spreadu, tedy je-li poptávka natolik silná, že její posilování je již málo pravděpodobné. Na se to koukneme třeba na kontinuálním grafu spreadu.

Kontinuální graf ceny spreadu

seasonalgo.com

Vpravo vidíme aktuální cenu spreadu. I po poklesu je stále daleko od historických minim. Ceny okolo -4 bodů asi nebudou moc pravděpodobné, ale na -1 na -2 body by se cena při silnější poptávce podívat mohla. Jsem si samozřejmě vědom celkového nastavení trhu. Indikátory volají SHORT, ale ze zkušeností víme, že tento extrém může pár týdnů či měsíců trvat. tedy zejména pro malé účty platí, tento trh opustit na plánovaných Stop Loss hladinách. Pokud plánujete dlouhodobé držení a případné rolování spreadů, měli byste být vybaveni dostatečnými znalostmi, zkušenostmi, dostatečně velikým účtem a psychickou odolností. Otázka pak také zní, zda se na trhu nenaskýtá lepší alokace vašich prostředků. Zde je veliký rozdíl v riziku oproti kakau, které mám stále ve svém portfoliu.

Histogram contanga

seasonalgo.com

U úzkých spreadů je riziko jiné, nižší. Je vidět, že je kam růst z hlediska contanga, tedy ve správný čas bude vstup oceněn i dobrým profitem. Kdy tato situace nastane, to ukáže další vývoj a ten může být ještě hodně zajímavý.

Ahoj Roman, ať se daří

Vydávám Komoditní a Spreadové edukativní tipy, kde rozebírám trhy a hledám příležitosti, které zobchoduji na mém účtu.

Kompletní postupy a návody krok za krokem najdete samozřejmě ve Spreadovém kurzu:

Tagy: contangodivergencekomoditní spreadyRoman Horkýstruktura trhu Tagy: bear spreadybull spreaddivergencekomoditní spreadyprofit target

Roman Horký
Podnikatelem je od roku 1992 do současnosti. Koníčky: Silniční i MTB cyklistika a obchodování komoditních spreadů na burze. První kontakty s kapitálovým trhem získal Roman Horký v roce 1990 přes otevřené podílové fondy bank a finančních institucí. Roman získával zkušenosti s obchodováním na pražské burze, posléze přesedlal na burzy v USA. Dlouhodobě se zabývá studiem kapitálových trhů. Za investiční a traderský vzor Roman považuje amerického komoditního obchodníka Larryho Williamse. Roman Horký se specializuje na komoditní spready, které obchoduje šestým rokem. Je zastáncem učení praxí a propagátorem jednoduchých postupů. Doplňkově obchoduje opce na komoditní futures, samotné komoditní futures. Obchoduje také opce na volatilitu. Dlouhodobé obchody, z části i investice, realizuje také na akciích - zde preferuje především dividendové akcie.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.