Zdravím, často se mne někteří ptáte na mezikomoditní spready. Je to těžší disciplína a vyžaduje větší účet. Pracujeme s větším stop lossem. Spread, který není moc známý, je kakao s cukrem. Podívejme se na něj blíže.
Tento průběh cenového poměru mezi kakaem a cukrem naznačuje poměrně nerozhodný stav. Neutrální pozice. Nicméně si všimněte, že poměr za posledních pět let vykazuje i poměrně slušné trendy.
Poslední rok je trend na kontraktu smíšený, ale v poslední době vykazuje spíše růst a to podporuje i indikátor MFI, který od začátku měsíce roste.
U cukru je situace jiná. Trend je sestupný, i když v říjnu došlo k poměrně silné růstové korekci. Škoda, že poměr komodit není více vyhrocený v neprospěch kakaa. Pak by rozhodnutí, zda spread koupit, bylo jasnější. Ukážeme si nyní sezonalitu a následně technickou analýzu spreadu CCN19-SBN19.
Sezonalita je poměrně příznivá. Zejména do počátku května se historický vývoj zdá myšlence nákupu spreadu nakloněn. Z pohledu technické analýzy signál v souladu s trendem vídíme níže.
Černá křivka spreadu se po průrazech trendových přímek posouvá o slušné hodnoty vzhůru. Pokud budu spekulovat pouze na dosažení předešlého maxima a SL nastavím k předešlému minimu swingu, dostanu nyní slušný poměr 2:1 RRR. Škoda, že nemohu svoji kontrukci podpořit COT reportem. Chování velkých hráčů je u konstruce a obchodování mezikomoditních spreadů významnou položkou pro zhodnocení pravděpodobného úspěchu obchodu. Nu uvidíme jak se rozhodnu.
Ahoj Roman, ať se daří
Kompletní postupy a návody krok za krokem najdete samozřejmě ve Spreadovém kurzu: