Komodity: Mám v hledáčku pomeranč

Není to tak dávno, co jsme se věnovali podrobněji zemnímu plynu a možnosti výstupu z obchodu, který jsem měl právě otevřený.

Rozhodl jsem se pozici, díky silným fundamentům, ještě podržet a ukázalo se, že jsem udělal dobře.

20170920-pech-clanek-plyn

Na grafu je vyznačen datum publikování článku a vidíme, že od té doby cena plynu poměrně silně rostla a přinesla mně zajímavý profit. A věřím, že nejenom mně, ale také mým kolegům, o kterých z fóra komoditního kurzu vím, že byli ve stejné pozici jako já.

Máte dobře našlápnuto

Fórum, na němž si vyměňujeme s účastníky kurzu své názory na dění na komoditních trzích, mi dělá v poslední době radost. Je na něm vidět, jak se někteří kolegové spekulanti po roce a půl od absolvování kurzu vyvíjejí a posunují dopředu. Když porovnám jejich více jak rok staré příspěvky s těmi současnými je vidět, že mají dobře našlápnuto. Získávají zkušenosti a umí je také používat.

Pomerančová klasika

Dnes se chci podívat trochu blíže na jinou komoditu, která budí můj zájem. Mražený pomerančový koncentrát je komoditou stojící spíše na okraji zájmu obchodníků a musím se přiznat, že kdykoli slyším o pomerančovém koncentrátu, tak tím prvním, co se mně vybaví je obrázek Eddieho Murphyho a Dana Aykroyda z filmu Trading places u nás známého pod názvem Záměna.

Mražený pomerančový koncentrát je ve srovnání s ostatními komoditami méně likvidní –  a tím pádem je také velice dynamickým kontraktem. Samotný kontrakt ovšem patří mezi ty menší kontrakty, a tak kombinace jeho skotačivosti a velikosti dává šanci ho obchodovat s rozumným stop-lossem.

Proč je teď pomerančový koncentrát tak zajímavý?

  • Hurikány, hurikány a hurikány

Je dobré vědět, že pro cenu kontraktu jsou důležité dvě země. Brazílie a Spojené státy. Když mluvíme o USA pak, jsou zde rovněž dvě hlavní oblasti, v nichž se pěstují pomeranče: Kalifornie a Florida. Pro výrobu mraženého koncentrátu se pak používají v drtivé většině pomeranče z Floridy. Jak víme ze zpráv, právě Floridou se nedávno prohnal hurikán Irma. Podle prvních zpráv se škody nakonec ukázaly nižší, než jaké byly katastrofické předpoklady, nicméně nadúrody pomerančů na Floridě bych se neobával. Teď se spekuluje, že by se po stopách Irmy mohla vydat i její následovnice Maria…

  • Zásoby pomerančů

Další otázka může být asi taková: Když je tedy Florida pro pomerančový koncentrát tak důležitá a díky hurikánům nemůžeme očekávat nijak nadměrnou sklizeň, tak jaké jsou aktuální zásoby?

20170920-pech-clanek-pomerance

Z celosvětového pohledu nejsou zásoby pomerančů nijak mimořádné. Odhlédneme-li od loňského roku, pak jsou nejnižší od roku 2005. Další pohled bude na pro nás klíčové země: Brazílii a Spojené státy.

20170920-pech-clanek-pomerance-usa

Ani v USA nejsou zásoby pomerančů nijak mimořádně vysoké. Opět platí, že bez loňského roku, jsou nejnižší tentokrát od roku 2011. Pokud by došlo k poškození úrody dostaneme se pod úroveň loňského roku na dlouholeté minimum.

A ani Brazílie neukazuje odlišný obrázek.

20170920-pech-clanek-pomerance-brazilie

  • Příznivá sezónnost

V některém ze starších článků jsem psal, že za sezónností je vždy potřeba vidět příběh. Existují důvody, proč cena komodity v některých obdobích zpravidla roste a jsou také důvody k sezónním poklesům.

Jaký příběh se skrývá za mraženým pomerančovým koncentrátem? Pomeranče pro březnový kontrakt se na Floridě sklízejí v prosinci a v lednu. Prosinec je tam nejen měsícem sklizní, ale také obdobím, když je počasí nejchladnější a panují obavy z toho, že chladné počasí může ovlivnit sklizeň.  Nejistota ohledně velikosti a kvality sklizně tak zpravidla od října do prosince žene cenu komodity vzhůru.

To dokládá také následující obrázek.

20170920-pech-clanek-sezonalita

Pojďme si to shrnout:

  • Zásoby pomerančů jsou poměrně nízké.
  • Panují určité obavy o aktuální situaci na Floridě, kde mohly hurikány poškodit plochy pomerančových plantáží.
  • Máme přes sebou navíc období, kdy ceny pomerančového koncentrátu zpravidla mají tendenci silně růst díky obavám z blížícího se chladného počasí a jeho dopadu na sklizeň.

Aktuálně tedy přemýšlím nad dvěma typy obchodů

  • Vyčkat na vyhrocení údajů COT reportu a hledat dlouhou pozici na pomerančovém koncentrátu za pomoci futures kontraktu
  • Zvažuji opční obchod. Opčním obchodem nechci předvídat, kam cena půjde, ale pouze to, kam s velkou pravděpodobností nepůjde. Výše uvedené argumenty říkají, že nejméně pravděpodobným směrem pohybu ceny pomerančového koncentrátu je hluboký propad. Proto uvažuji o výpisu od trhu dostatečně vzdálených PUT opcí na březnový kontrakt pomerančového koncentrátu. Premium. Které bych rád akceptoval se pohybuje mezi 400-500 dolary za každý kontrakt.

Tož pomerančům zdar! Probereme třeba v diskuzním fóru 🙂

Nemáte zatím přístup? Začněte zde, ať se brzo ve fóru potkáme!

Vašek Pech, komoditní obchodník

Stáhněte si zdarma Komoditní manuál!

komodity manual

Komoditní manuál zdarma

——————————-

Ukážu vám moje kompletní know-how, krok za krokem:

komodity basic

Vstupte do mého komoditního kurzu!

———————

Jak jsem se dostal k obchodování komodit? Moje  „Cesta k tradingu“ je k dispozici v elektronické podobě.

pechbook

 

Václav Pech
Jako vysokoškolský pedagog jsem získal Ph.D. v oboru teorie řízení a krizového managementu. Na trzích se s vlastními penězi, či jako správce, pohybuji více než deset let. Většinu tohoto času také profesně. Studoval u mnoha profesionálů, mimo jiných i u Larryho Williamse, který patří dnes mezi tradingové legendy. Investice a burza jsou mým koníčkem i profesí - Jsem také investičním analytikem společnosti Broker Trust.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.