KOMODITNÍ SPREADY: Již je čas na BEAR spready na kukuřici?

Přeji krásný prodloužený víkend. Zrniny se nyní vyznačují větší volatilitou. Sezonalita je na kukuřičných bear spreadech příznivá, bude tedy již čas na vstup do pozice?

Graf 20 let

batrchart.com – graf 20 let

Z dlouhodobého pohledu je cena kukuřice poblíž SR úrovně okolo pásma 450 až 460. Zde se cena často odrážela na nižší úrovně. Překonání této cenové hranice pak naopak vedlo z silným růstům komodity. To se událo celkem čtyřikrát za těchto 20 let. Také však vidíme, že strašení špatnými podmínkami pro nové sklizně probíhá poměrně pravidelně. Large Traders tuto volatilitu rádi podporují, neboť z ní následně těží. nyní jsem tedy také na pomyslném rozcestí. 

Graf 1 rok

barchart.com – graf 1 rok

Na ročním grafu je krásně patrná vysoká volatilita v krátkodobém  horizontu května a června. Cena vystřelila až k hranici 470 a zdálo se, že bude pokračovat dále. Nad touto hranicí se neudržela déle než dva dny. Tudíž následný pokles indikoval konec paniky, že bude s novou sklizní tak veliká potíž. Ve středu jsme se ale zase dočkali prudšího růstu. Nicméně předpokládám, že se nebude jednat o dlouhodobou záležitost. Mohu se mýlit. Podíváme se tedy ještě na další indikátory, za nám něco dalšího napoví.

Co říká COT index

spreadcharts.com – COT LT index

Velcí spekulanti se blíží maximu v rámci pěti let. Z tohoto pohledu se zvyšuje pravděpodobnost úspěchu na BEAR spreadech, nicméně stále vidíme  nákupní apetit. Proto budu se zájmem čekat nový report, zda trend navyšování LONG pozic již končí nebo se oslabuje.

Pravděpodobný spread ZCH20-ZCZ19

seasonalgo.com – sezonalita

Zde vidíme spread, který sleduji. Obchodníci, kteří to jedou jen dle sezonality jej zřejmě ani nesledují. Není totiž v souladu s paterny průběhů minulých let. Já mám ale právě takové rád.

Kontinuální graf spreadu ZCH20-ZCZ19

sesonalgo.com – kontinuální graf

Zde vidíme kontinuální graf spreadu. Jedná se o spojení spreadů a to vždy poslední rok životnosti spreadu ZCH-ZCZ pro jednotlivé roky spojené de řetězce. Vidíme, že okolo ceny 5 je velmi slušná nákupní cena. Pokud bychom použily při nákupní ceně 5 následně STOP LOSS ve výši 4 body, tedy na ceně 1. Risk tedy 200 USD, pak by byl jen 2 krát zasažen. Maxima spreadu vidíme mezi 10 až 15 body. Zde by tedy mohlo být naše „hřiětě“, pokud bude trh nastaven v náš prospěch. Sezonalita tam je, dále příznivý COT, technika… Větší účty mohou modifikovat více obchod, to je výhoda. Třeba tak, že zvětší riziko a budou vycházet z toho, že spread většinou končil na hodnotě 7 až 15 v konci životnosti. Je možné jistit obchody i opcí, ale to je věc zkušenějších traderů.

KSET ochutnávka obchodů

TWS platborma IB

Závěrem se podívéme co jsem zavíral a otevíral v dnešním týdnu. První dva řádky je KSET „tříválcovka“ na kávě. Na 1,1240 jsem prodal jednu drženou future a zároveň vykoupil CALL opci na striku 1,075. Ještě jednu future držím a výpis CALL 1,025. Zisk na zavřeném covered callu je +2.737 USD ( cca 61.583 Kč )

Otevřená pozice KSET – 3V káva

TWS platforma

Otevřená pozice na kávě je nyní ještě +2.254 USD ( cca 50.715 Kč )

Třetí a čtvrtý řádek v horní tabulce jsou drobné zisky mimo KSET, spread na mase 376,80 USD a zavřený výpis PUT opce na ZL (sojovém oleji ) za 213,36 USD. Tedy spolu 590,16 USD ( cca 13.278,60 Kč )

Poslední dva otevřené obchody KSET

Jedná se o výpis PUT opce na kakao na striku 2400 – v rámci „tříválcovky“ za 370 USD a nově otevřený BEAR spread na ropě. Spready jsou dva a otevřenáý profit je nyní +331 USD. Kaková PUTka je nyní v mírné ztrátě -156 USD, ale stále OTM ( mimo peníze ).

A závěrem tedy k tomu hlavnímu. Sledovaný spread nadále sleduji a čekám nyní na nový COT. Co bude dále uvidíme, ale obchod považuji za velice pravděpodobný.

Ahoj Roman

Kompletní postupy a návody krok za krokem najdete samozřejmě ve Spreadovém kurzu:

Roman Horký
Podnikatelem je od roku 1992 do současnosti. Koníčky: Silniční i MTB cyklistika a obchodování komoditních spreadů na burze. První kontakty s kapitálovým trhem získal Roman Horký v roce 1990 přes otevřené podílové fondy bank a finančních institucí. Roman získával zkušenosti s obchodováním na pražské burze, posléze přesedlal na burzy v USA. Dlouhodobě se zabývá studiem kapitálových trhů. Za investiční a traderský vzor Roman považuje amerického komoditního obchodníka Larryho Williamse. Roman Horký se specializuje na komoditní spready, které obchoduje šestým rokem. Je zastáncem učení praxí a propagátorem jednoduchých postupů. Doplňkově obchoduje opce na komoditní futures, samotné komoditní futures. Obchoduje také opce na volatilitu. Dlouhodobé obchody, z části i investice, realizuje také na akciích - zde preferuje především dividendové akcie.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.