KOMODITNÍ SPREADY: Používat svou hlavu nebo algoritmus

Zdravím opět při pátku. Tento týden jsem dostával poměrně dost dotazů na toto téma. Tedy se pokusím odpovědět podle toho, jak to vidím já.

Digitalizace a umělá inteligence

Dnes si samozřejmě život bez počítačů a moderních telefonů nedokážeme představit. Usnadňují nám život, ale to neplatí vždy. Pokud se podíváme na sociální sítě, tak samozřejmě pro podnikání je to přínos, možnosti jsou netušené. Druhá stránka věci je, že se jedná o neosobní kontakt, kde manipulace je běžná. Ale ponecháme stranou „asociální“ sítě a pojďme se podívat na to, co vás asi zajímalo nejvíce. Využití při obchodování na burze.

Není to žádná novinka

Asi je třeba si říci, že všelijaké algoritmy se na burzách pohybují již notnou řádku let. Většinou však nedosahují nějakých zářných výsledků a v mnoha případech se jedná vyloženě o nachytání „kafky“ na pěknou pohádku. Klasický případ WSM robotů zná snad každý v této republice. Tím nechci říci, že si nelze pomocí počítače a algoritmu pomoci. Zároveň ale chci upozornit, že komplexnější analýzy v delším časovém horizontu bych od algoritmu neočekával. A může se tvůrce zaklínat i neuronovou sítí.

Aplikace v šachu, kosmonautice či odhalování podvodů v pojišťovnictví jsou přesně ty obory, kde má umělá inteligence své místo. Vysoký výpočetní výkon s vysokým objemem dat. V burzovním světě je zpětné testování obchodních strategií také jednou z možností.

Ti z vás, kteří se chtějí na burze orientovat a ziskově dlouhodobě obchodovat. Musí daný segment burzy pochopit a získat zkušenosti. Zázračný algoritmus vám nepomůže. Může Vám částečně burzovní život usnadnit. Otázka zní k čemu jej použijete a zda jej správně pochopíte nebo si jej sami vyrobíte.

Zlatý grál jsi ty

U komoditních spreadů, kde rozhodování není „automatika“, tedy nějaká vypočtená hodnota, je to prakticky nemožné. Lépe řečeno: teoreticky je možné vše, ale výsledky s vysokou pravděpodobností nebudou valné.

Platí jedna věc, že když nějaký systém či algoritmus by byl opravdu úspěšný, jeho rozšíření trh automaticky změní. Proto asi není úplně jedno jestli budete používat algoritmus, kterému nerozumíte a bude vám dočasně vydělávat nebo se budete učit a v době poznávání nebudete vydělávat, ale pak na základě vlastních zkušeností ano.

Důvěřujte svým schopnostem

Z dlouhodobého pohledu ale spíš věřím obchodníkovi, který trh zná a dokáže se přizpůsobit změnám. Tedy učte se, poznávejte trh a třeba i za pomoci algoritmů, kterým dokonale rozumíte.

Pamatujte ale, že na burze nikdy neexistuje návod: “ Když se stane tohle, tak udělej tohle“. Kdyby to tak bylo, byl by mistrem každý. A kdyby to šlo automatizovat, tak to by byl komunismus 🙂

Recept na úspěch: Vlastní hlava a znalosti

Kudy vede cesta? Přes vlastní přičinění. Každý si sám zvolí, zda bude spoléhat na „robota“, nebo zda si svůj byznys bude nosit ve své vlastní hlavě. Když vypnete „robota“, je šlus. Co potom dál?

Když máte znalosti „mezi ušima„, máte proti všem „závislákům na alguobrovský náskok. Ukazují to zkušenosti lidí, kteří se trading naučili, používají vlastní hlavu a vydělávají.

Jak na to? To si ukážeme v neděli, na online vysílání. Ukážeme si postupy, obchody a návody, a také otevřeme naši traderskou partu pro nové kolegy. Buďte u toho a přidejte se, vyplatí se to víc než spoléhání na anonymního „robota“ kdesi v dálce ….

Ahoj Roman, ať se daří

Roman Horký
Podnikatelem je od roku 1992 do současnosti. Koníčky: Silniční i MTB cyklistika a obchodování komoditních spreadů na burze. První kontakty s kapitálovým trhem získal Roman Horký v roce 1990 přes otevřené podílové fondy bank a finančních institucí. Roman získával zkušenosti s obchodováním na pražské burze, posléze přesedlal na burzy v USA. Dlouhodobě se zabývá studiem kapitálových trhů. Za investiční a traderský vzor Roman považuje amerického komoditního obchodníka Larryho Williamse. Roman Horký se specializuje na komoditní spready, které obchoduje šestým rokem. Je zastáncem učení praxí a propagátorem jednoduchých postupů. Doplňkově obchoduje opce na komoditní futures, samotné komoditní futures. Obchoduje také opce na volatilitu. Dlouhodobé obchody, z části i investice, realizuje také na akciích - zde preferuje především dividendové akcie.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.