KOMODITY: Na letenku by bylo…

Červen byl pro mě mimořádný měsíc. A to nejen proto, že se konečně oteplilo (někdy to bylo až trochu moc) a my jsme si mohli naplno užívat přicházejícího šumavského léta. Komoditní trhy v jeho průběhu nabídly navíc hned několik zajímavých příležitostí, které se daly zobchodovat. Jednou z nich byla platina, komodita, kterou obchoduji i přes její nižší likviditu velice rád.

K obchodu na tomto kovu se schylovalo už poměrně dlouho. Jak je vidět z obrázku níže, z commercials (horní křivka pod cenovým grafem) se v polovině června stali na trhu s platinou velice agresivní kupci. A když jsou těžaři a zpracovatelé tohoto kovu v tak silném nákupním apetitu, může to znamenat jen jediné. Je velice pravděpodobné, že se pokles cen této komodity zastaví. Navíc se ceny platiny stlačily opět k silnému technickému supportu, který v minulosti snahám o jeho prolomení odolával.

Mimochodem, k takové situaci došlo v poslední době hned u několika komodit, technický support nebyl vlastní pouze platině.  Zajímavý příběh vypráví prostřední křivka pod cenovým grafem. Z ní se dozvídáme, že se prodeje fondů a jiných velkých obchodníků na trhu probojovaly na hranici, na které se v minulosti velice často zastavily a fondy začali své krátké pozice dokupovat zpět. Poslední údaj dokonce hovořil o tom, že v posledním týdnu tato skupina více nakupovala, než prodávala. Znak toho, že se trend na trhu možná otočí. Poslední křivka pod grafem pak přesvědčivě vypovídá o tom, že platina byla v tom okamžiku levná. A bez zajímavosti nebylo ani to, že se platina dostávala i z hlediska sezónnosti do celkem slibného období.

Pohled na sezónní graf to ukazuje velice zřetelně. Letní měsíce bývají pro platinu velice často obdobím růstu a to, že je podle COT reportu trh nastaven k růstu právě nyní, je mimořádně dobrým znamením. I většina dalších indikátorů, které používám a ukazuji svým studentům hovořila o tom, že je velká pravděpodobnost toho, že se ceny komodity chystají vydat vzhůru, a tak jsem nakonec také do obchodu vstoupil.

Očekávaný pohyb ale nepřišel, přinejmenším nepřišel hned. Ještě nějakou dobu se platina plácala u svého dna, kde probíhal boj mezi commercials a trend kopírujícími fondy. Pohyb přišel docela z nenadání.  

Prudký pohyb vzhůru z pátečního obchodování je na grafu nepřehlédnutelný. A když se hned v pondělí dostala cena na vytýčený profit target, nebylo moc nad čím přemýšlet. Původně jsem nečekal, že bude obchod až tak rychlou záležitostí a já budu za týden venku. Jenže když se vyskytla taková příležitost… Když přijde dárek, je dobré ho přijmout. Šedesát tisíc v českých za dva dni. To není špatný pohyb.

Přinejmenším mám zaplacené letenky do Thajska, kam se chystám a kamarádem a kolegou z traderského byznysu na prodloužené léto v říjnu a v listopadu.

Chcete mi „koukat přes rameno“ a vidět, kde a jaké si připravuji obchody?

Vydávám Komoditní edukativní tipy, kde rozebírám trhy a hledám příležitosti, které zobchoduji na mém účtu.

Jste nováček? Stáhněte si zdarma Komoditní manuál!

komodity manual

Komoditní manuál zdarma

——————————-

Chcete začít obchodovat? Ukážu vám moje kompletní know-how, krok za krokem:

komodity basic

Vstupte do mého komoditního kurzu!

Václav Pech
Jako vysokoškolský pedagog jsem získal Ph.D. v oboru teorie řízení a krizového managementu. Na trzích se s vlastními penězi, či jako správce, pohybuji více než deset let. Většinu tohoto času také profesně. Studoval u mnoha profesionálů, mimo jiných i u Larryho Williamse, který patří dnes mezi tradingové legendy. Investice a burza jsou mým koníčkem i profesí - Jsem také investičním analytikem společnosti Broker Trust.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.