KOMODITY: Co udělat lépe…

Právě končící rok byl úspěšný. Byl další v řadě ziskových roků. Zajímavé pro vás může být to, že jsem byl mírnou většinu roku „na svém“ nebo ve ztrátě, ale v období od května do října jsem vydělal opravdu slušné peníze a končím s dvojciferným zhodnocením. Tak traderský byznys funguje. Není to nepřetržitě stoupající umetená a asfaltem vyhlazená stezka, po níž vedou k vrcholu kroky neomylného válečníka.

Během roku jsem potkal spoustu novinek: zcela neplatná sezónnost na většině energetických komodit. Letošní rok, byl prostě na ropě, benzínu a topném oleji úplně jiný a nic z toho, co platilo v minulost, neplatilo letos. Začal jsem vydávat Komoditní edukativními tipy. Pravidelné analýzy trhů a posílání svých vstupů a výstupů v reálném času, to je něco, s čím jsem se dosud ve své praxi nesetkal. Není to jenom odborná věc, je to především nápor na psychiku. To, že jsou obě skupiny edukativních tipů za rok 2017 v kladném zhodnocení považuji za úspěch. Stejně tak jako skutečnost, že počet lidí, které učím obchodovat komodity se již citelně přehoupl do druhé tisícovky. Pojďme to ale všechno nějak sečíst a učesat

CO SE POVEDLO:

  1. Mám za sebou další ziskový rok, který mě opět přinesl dvojciferné zhodnocení.
    To je pozitivní skutečnost sama od sebe. Mít na burze rok, který vám přinese peníze není samo sebou, jak se domnívá spousta nováčků, právě ukončivších svůj první kurz technické analýzy. Mohl bych o tom ze své bývalé praxe v investicích jedné z našich domácích bank vyprávět dlouhé hodiny. Ty příběhy ovšem vesměs nemají dobrý konec.
  2. Podařilo se mně mít zisk i v trhu, který byl daleký ideálu.  

Četl jsem nedávno reakci, že v takovém trhu vydělá každý a milion je ještě málo. Je přece ekonomický boom, všechno letí nahoru, není těžké vydělat… Možná na letošním americkém akciovém trhu, který přidal téměř 20 procent. Na komoditním trhu se ten „boom“ s refrénem „všechno letí nahoru“ nekoná. Komoditní index si letos polepšil o půl procenta. V tomto světle je můj výsledek, přinejmenším z mého pohledu, solidní.

  1. Velký profit mně přinesly komoditní opce

Tenhle instrument a způsob, jakým komoditní opce obchoduji, mě letos ani jednou nezklamal. Stoprocentní úspěšnost mě opravdu těší. Zisky v této kategorii se rozprostřely prakticky do všech komodit. Nejedná se tedy jen o úzce použitelnou záležitost.

  1. Poslouchaly mě i komodity, které nemám rád

To platí zejména u bavlny, s níž mívám problematické vztahy. Letos to vypadá, že po létech vzájemného škádlení nacházíme společnou řeč.

 

CO SE NEPOVEDLO:

  1. „TOPŇÁK“

Heating oil je zcela nepochybně průšvihem roku 2017. Ani ne tak z pohledu mého „core businessu“ futures kontraktů, jako na spredovém poli. V součtu všech spredových obchodů, které jsem v minulém roce otevřel mě topňák v přepočtu do českých připravil o bezmála šestimístnou částku.

  1. V PODIVNÉM TRHU BYCH MĚL BÝT OPATRNĚJŠÍ

Jedná se vlastně o pokračování předchozího bodu. Energie prožily letos podivný rok. Hurikány poškodily rafinérie v Texasu, prasklo několik ropovodů a také nějaká potrubí na vrtných plošinách. Celkově to mělo za důsledek naprosté rozhození tradičního sezónního vývoje.

Sázet na tradiční sezónnost v netradičním trhu nebude asi dobrý nápad

     3. Stárnu…

Již druhým rokem se potvrzuje, že se na mně příroda podepisuje a nestíhám obchodovat a analyzovat všechno. Komoditní futures kontrakty, komoditní opce, komoditní spready, tvořit fundamentálně založené portfolio z jednotlivých akcií a k tomu obchodovat akciové a indexové opce. Před pár lety jsem to zvládal. V posledních dvou letech dělám při zadávání příkazů více a více chyb, které mě stojí peníze. Proto jsem se rozhodl předat mé indexové a akciové opční portfolio zkušenějšímu a specializovanému obchodníkovi. „Dejve“ je to Tvoje :).

Tolik z mého pohledu k právě končícímu roku. Jaký bude rok příští netuším. Novoroční předsevzetí si díky následným stresům z toho, že je neplním, již nějakou dobu nedávám. Postačí, že budu své burzovní dělat věci tak, jak jsem je dělal doposud. Několik let to funguje, není důvod, aby to nefungovalo i nadále. A když něco funguje, není to potřeba měnit ani s tím vkládáním nových vylepšení experimentovat.

Všem přeji krásný a úspěšný rok 2018 a hodně radosti nejen na parketu burz, ale také na to mnohem běžnějším a přízemnějším parketu reálného života.

 

Chcete mi „koukat přes rameno“ a vidět, kde a jaké si připravuji obchody?

Vydávám Komoditní edukativní tipy, kde rozebírám trhy a hledám příležitosti, které zobchoduji na mém účtu.

 

_____________________________

Jste nováček? Stáhněte si zdarma Komoditní manuál!

komodity manual

Komoditní manuál zdarma

——————————-

Chcete začít obchodovat? Ukážu vám moje kompletní know-how, krok za krokem:

komodity basic

Vstupte do mého komoditního kurzu!

———————

Jak jsem se dostal k obchodování komodit? Moje  „Cesta k tradingu“ je k dispozici v elektronické podobě.

Václav Pech
Jako vysokoškolský pedagog jsem získal Ph.D. v oboru teorie řízení a krizového managementu. Na trzích se s vlastními penězi, či jako správce, pohybuji více než deset let. Většinu tohoto času také profesně. Studoval u mnoha profesionálů, mimo jiných i u Larryho Williamse, který patří dnes mezi tradingové legendy. Investice a burza jsou mým koníčkem i profesí - Jsem také investičním analytikem společnosti Broker Trust.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.