Komentář k trhu SPY + analýza AAPL 25.1.2021 – Market Profile®

Toto je další ze série pravidelných komentářů k trhu SPY. Zároveň se podíváme na akcie AAPL, které jsou hojně obchodovány uživateli v rámci EOT 3 u kolegy Švéda.

Roční profil

V rámci ročního pohledu se trh SPY posunul výše, aby vytvořil nová high a rozšířil tak roční profil směrem vzhůru. Aktuálně se nachází nad rozvíjejícím se POC, které je na úrovni 379,29. Podpůrnou úrovní bude single mezi 381,45 – 381,80. Prvním větší volume se nachází kolem úrovně 367,70, kde předpokládám první support, kdyby trh korigoval. Nejvýraznějším supportem, v případě větší korekce je POC roku 2020 na úrovni cca 337.

Roční MP: roční vývoj, support úrovně a tvořící se POC

Měsíční profil

Na měsíčním profilu zatím žádná výraznější změna. I zde je pochopitelně viditelné, že se trh posunul vzhůru na svá maxima a zanechal za sebou nevyplněná singles. Aktuálně se obchoduje nad měsíční POC, tedy nad úrovní 379,30, která bude poskytovat podporu. Na měsíčních profilech je stále vidět „schodovitý“ růst, jak profilů, tak jednotlivých VA a POC, který značí silný uptrend. Zopakuji levely na základě vytvořené IB měsíce ledna: 150 % IB směrem dolů na hodnotě 356,90 bude spolu s POC měsíce listopadu tvořit důležitý support, další bude na 200 % IB na úrovni 348,25. 150 % IB směrem vzhůru na hodnotě 389,75 bude tvořit důležitou rezistenci, další pak bude 200 % IB na 398.

Měsíční MP: měsíční vývoj, měsíční S/R úrovně

Týdenní profil/denní profil

Na týdenním profilu na 30min. svíčkách můžeme podrobně vidět průběh minulého týdne a profily týdnů předchozích. Minulý týden bylo týdenní rozpětí zhruba stejné, jako v předešlém týdnu, nicméně došlo ke zvýšení volatility. Ačkoliv se trh posunul výrazně výše, POC uplynulého týdne zůstalo ve spodní polovině profilu, na hodnotě 378,88 a zde bude tvořit týdenní support pro odrazy výše. Nachází se zhruba na stejné úrovni, jako POC předchozí. Ten tvořil týdenní rezistenci a na obrázku si všimněte, jak se u této úrovně dlouhou dobu hromadila síla na průraz vzhůru. Jak je vidět z volume profilů, tak u high tohoto týdne bylo zobchodováno obrovské množství obchodů – značí to ochotu nakupujících nakupovat na těchto úrovních a je to pozitivní signál do růstu.

Týdenní MP: týdenní vývoj

Shrnutí

Dlouhodobé grafy stále ukazují silný uptrend. Týdenní profily je začínají v tomto náhledu opět podporovat.

Analýza AAPL

Apple se z ročního pohledu nachází nad POC roku 2020, které je na úrovni 117,10. Aktuální cena je nad oblastí hodnoty roku 2020 a bojuje o nová maxima. Trh tedy vnímá hodnotu akcie jednoznačně vyšší než v uplynulém roce. Měsíční profily neustále rostou, zrovna tak jednotlivé VA a POC, a to spíše skokově, což je pozitivní pro další uptrend.

Měsíční MP: měsíční vývoj, S/R úrovně

Z týdenního pohledu je vidět volatilita a výrazný růst akcie. Týdenní POC se nachází na úrovni 136,15 a bude tak tvořit týdenní support. Na obrázku si všimněte reakci na POC posledního prosincového týdne. Na obrázku denních profilů zavnímejte jednotlivá POC a oblasti s vyšším objemem obchodů – na těchto úrovních lze očekávat alespoň krátkodobé zastavení krátkodobého trendu, takže v rámci ID tradingu nechcete jít proti těmto úrovním.

Týdenní MP: týdenní vývoj, oblasti s vysokým volume a POC
Denní MP: denní vývoj, oblasti s vysokým volume a denní POC

Stáhněte si ebook ZDARMA :

ZDARMA: Průvodce burzou a investicemi

Jak vydělat na burze? 

tlacitko
Jan Vašíček
Obchodování na burze se jako koníčku při zaměstnání věnuji již od roku 2008, kdy jsem začínal na české burze. V roce 2010 jsem začal s obchodováním v USA, kde jsem rozvíjel obchodní strategie dle technické analýzy na indexových futures. Intraday trading je však časově náročný a postupně jsem zjišťoval, že pokud chci zůstat ve svém zaměstnání, tak to pro mě není to pravé. V roce 2011 jsem se na seminářích L. Turka a R. Dvořáka (CzechWealth) seznámil s obchodním přístupem na základě Market Profile®. Ačkoliv mě tento přístup okamžitě zaujal, plně jsem se mu začal věnovat až v roce 2013. Nyní Market Profile spolu s Price Action používám k analýze trhu pro obchodování opcí (především ETF SPY a TNA), což se dá časově dobře kombinovat s mým zaměstnáním a začínám jej postupně využívat také k swingovému obchodování měnových párů na forexu. K analýze trhu, z níž čerpám k psaní komentářů na tomto blogu, využívám software NinjaTrader® v kombinaci s vizualizacemi Market Profit Pack©. O investování se zajímám celkově, trading je mým koníčkem, který mi přináší možnost přivýdělku.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.