Život : Ruce na volant !

„Nemám rád riziko, takže holt budu mít míň. Ale zase mám klídek a pohodu“, povídal mi ve středu jeden bývalý spolužák Pavel na třídním srazu. Pavel byl postrach školy: vylezl na školní stožár, skolil fotbalovou branku při každém zápase, ve školní jídelně zorganizoval největší knedlíkovou bitku a jako nejlepší číslo „zalepil“ dveře sborovny, když soudruzi učitelé rokovali o našich posudcích pro střední školy.

Dnes je to tatík od rodiny, kila přibývají, vlasy řídnou. „Jenže brachu, nějak ty prachy mě nějak míjejí“, povzdechl si bývalý ďábel. „Na byznys jsem neměl odvahu. Ani na investování. Beru to tak, že jsem na dobrém místě, mám slušný plat. Na bydlení a dovolenou to stačí. Auto taky mám slušný. Ale holt vím, že až půjdu do penze, tak to nebude medový.“ filozofoval Pavel při pátém pivku.

A proč se nikdy do ničeho nepustil? „Nemám rád riziko,“ opakoval svoji mantru. To, že právě tímto postojem riskuje nejvíc, si Pavel dodnes neuvědomil.

Riziko je nechtít riskovat

Hodně chytrých myšlenek jsem pobral u amerického autora Roberta Kiysakiho. Jednou z nich je, že „neriskovat je největší riziko“. Pokud žijete jako můj kamarád Pavel, do ničeho se nepouštíte. Tím se ale vydáváte na milost a nemilost okolí: Až přijde stáří, nebudete mít na trhu práce valnou cenu. Až znovu přijde krize – a ta přijde – skončí nynější doba tučných platů. Opět se rozrostou řady nezaměstnaných. Pavel se možná ocitne na dlažbě, bez práce.

Důchody nejsou už dnes nic moc. Jestli nevěříte, poptejte se těch starších, kteří dnes důchody pobírají. Nezapomínejte, že bude hůř – důchodový systém je Ponziho schéma. Dnes na 100 pracujících připadá 30 penzistů, v roce 2055 bude muset 100 pracujících uživit 66 důchodců.

Úspory sežere inflace. Zkuste si schválně spočítat, co vám zbude po 30 letech spoření, když bude 2% inflace…

Takže ruce na volant!

Riskuje ten, kdo spoléhá na druhé. Na stát, na penzi, na úspory.

Od Kiyosakiho si půjčím trefné přirovnání: Investování ani trading je jak řízení auta. Je nesmysl řídit auto, aniž držíte volant. Je to riskantní. Stejná situace je při investování a při obchodování na burze: Musíte vědět, co a jak děláte. Když víte, co děláte, není riskantní ani řízení auta, ani byznys, ani burza.

Ruce na volant: vezměte svůj život do svých rukou. Nečekejte, že to „nějak zvládnete“ až do penze, jako to dělá můj bývalý spolužák Pavel.  V neděli 4.3. uvidíte, jak „ruce na volant“ položil Roman Horký, spreadový obchodník, který vydělává na burze stovky tisíc měsíčně. Poznáte jeho postupy, uvidíte jeho životní příběh. Roman se dostal z pozice vrátného a pošťáka přes byznys až k burze.

V neděli dostanete možnost „uchopit volant “ vašeho vlastního života. Během pár týdnů můžete být s Romanem na stejné lodi – a místo pasivního čekání, co bude v práci, si můžete jít svojí vlastní cestou k pořádnému balíku peněz. A pozor, v neděli je „last call“, poslední šance – tak ji nemeškejte.

Buďte u toho 🙂

Martin

Martin Kopáček
Obchodováním na burze se zabývám od roku 2005. Specializuji se na výpisy opcí na akcie a na indexové ETF. Preferuji časově nenáročné strategie s vysokou pravděpodobností úspěchu.Důraz kladu na pochopení trhu, na fundamenty. Preferované opční strategie: naked put, put spread, Iron condor, strangle, covered call. Oblíbené podklady pro opční obchody: SPY, TNA, akcie z S+P indexu Styl: vypisování opcí a opčních strategií, příjmové (kreditní) strategie, vyhodnocení fundamentu a volatility. Od roku 2010 realizuji individuální tradingové konzultace pro zájemce o obchodování opcí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.